• Wat is Mindfulness, lees hier meer over wat het jou kan brengen

 • Wat is Mindfulness

  Jezelf leren zijn door Mindfulness den haag

  We leven veelal op de automatische piloot, tijdens het autorijden, op het werk en zelfs in de ochtend wanneer we onder de douche staan, is onze denkgeest bezig met iets anders, namelijk met het verleden of in de toekomst. We doen veel op basis van routine, terwijl we met onze gedachten heel ergens anders zijn, namelijk niet in het moment.

  Gelukkig kennen we ook allemaal ervaringen van volledig aanwezig zijn, denk maar eens aan de adembenemende zonsondergang, een bijzonder moment met een dierbare. We zijn een en al aandacht, onze geest is stil. We proeven de rijkdom van het moment. 

  Mindfulness kun je leren
  Mindfulness is een vaardigheid die je kunt oefenen. Je kunt je "mind" zien als een soort spier, die je kunt trainen. Zo kun jij je mind ook trainen om meer aanwezig te zijn in het moment. De Amerikaan Jon Kabat-Zinn heeft mindfulness met westerse psychologische inzichten verenigd tot de aandachtstraining, al 35 jaar een bewezen effectieve training. 


  Het huidige moment

  Mindfulness is de kunst om te schakelen. Om vaker uit de doe-modus te stappen. Om contact te maken met het hier en nu – de plek waar het leven zich afspeelt. Mindfulness kun je inzetten om balans in het leven te brengen,beter om te gaan met klachten en persoonlijke kwaliteiten te ontwikkelen. Mindfulness maakt het leven mooier.

  Intenser Leven
  Met mindfulness leef je intenser en bewuster. Je leert afstand te nemen van de spinsels in je hoofd en meer opmerkzaam te zijn zonder oordeel. De geest wordt rustiger. Je kunt je beter concentreren, je ontspant makkelijker. Je leert bewuste keuzes te maken in plaats van automatisch te reageren. Hierdoor vang je stressprikkels beter op en ga je anders om met gedachtepatronen die tot een negatieve stemming leiden. Je kunt je grenzen beter bewaken.

  Zonder Oordeel
  Oordelen is een belangrijke vaardigheid. Het geeft ons het vermogen keuzes te maken en grenzen te stellen. Maar wanneer we onbewust vanuit een bepaald oordeel handelen kan dit oordeel ons ook belemmeren. Bijvoorbeeld omdat we automatisch gebruik maken van ervaringen uit het verleden die mogelijk niet passend zijn bij de huidige situatie. Hierdoor wordt onze visie gekleurd en kan de aandacht die je nodig hebt voor andere aspecten van een situatie vertroebelen.

  Mindfulness nodigt ons uit om zonder oordeel naar het moment te kijken, zodat we onszelf niet tekort doen in het zien van wat zich daarin voordoet. Dit kan leiden tot handelen vanuit aandacht en is ondersteunend voor ons geestelijk en lichamelijk welzijn bij het aangaan van de uitdagingen in het leven.

  Binnen Centrum Mindfulness Den Haag bieden bieden wij een divers aanbod aan Mindfulness trainingen. Indien dit je eerste ervaring met Mindfulness is, dan kun jij je inschrijven voor onze basis Mindfulness training. Heb je al een basistraining gedaan, dan is onze verdiepingscursus iets voor jou. Wil jij mindfulness leren toepassen in de opvoeding, en mindfulness ouderschap ontwikkelen? Dan hebben we een speciale training voor ouders!