• Voortduren worden we afgeleid, alsof ons eigen hoofd niet al druk genoeg is van zichzelf, zijn er continu invloeden van buitenaf die onze aandacht willen.

  Vanuit deze invloeden heb ik in mezelf ontdekt dat de afleiding van buitenaf ook een gewoonten is geworden. Bij binnenkomst gaat bij mij direct de muziek aan, ligt mijn telefoon aan mijn zijde en wordt in de avond vaak de TV aangezet. Mijn aandacht is niet bij mezelf maar bij tal van zaken rondom mij.

  We leven in een 24 uurs maatschappij, door de komst van telefonie, internet zijn we constant verbonden met alles uit de buitenwereld. Deze gewenning geeft tegenwoordig zelfs een soort van comfort- gevoel.

  Het nadeel is dat we nog maar weinig tijd en ruimte voor onszelf nemen, in echte stilte. Ik moet jullie eerlijk bekennen dat als ik mijn stilteavond plan, ik daar in eerste instantie onrustig van word. Alles in mijn lichaam vraagt om in mijn gewoonlijke doe-stand te willen zijn. De zijn-stand, aanwezig zijn in mezelf, in stilte, kan ik op momenten als erg oncomfortabel ervaren.

  Maar wat doet het goed, als je de tijd en ruimte voor jezelf eens echt neemt. In eerste instantie gaat ons hoofd vaak met ons aan de haal, ons verstand vindt dit namelijk onprettig. Door jezelf te observeren, naar jezelf te kijken en alles te mogen ervaren wat er op dat moment aanwezig is, geeft rust. Je leert met jezelf zijn en ontdekt dat jezelf je beste vriend bent.

  In mijn praktijk zie ik hoe lastig het is voor mensen om echt tijd te plannen om stil te zijn. Allerlei uitstel en afweer strategieën gaan een rol spelen op het moment dat de stilte avond of dag eraan komt. Ik blijf het zelf ook lastig vinden. Daarom de verwendag. De verwendag is een dag die enkel om jou draait.

  Met stilte creëer je ruimte voor jezelf

  Je stelt jezelf op zo’n dag centraal, juist daarom doet zo’n dag je bijzonder goed. Je hebt invloed op je eigen staat van zijn, met kiezen voor jezelf. Ons “zelf” stelt het heel erg op prijs als het door een belangrijk iemand – jij dus belangrijk wordt gemaakt.

  Een stiltedag is een dag zonder alle gebruikelijke invloeden van de buitenwereld. Hoe gevoeliger je bent voor deze invloeden, des te belangrijker het is om af en toe voor jezelf te kunnen en willen kiezen. Tegelijkertijd ben je op een mindfulness dag wel in een groep en zul je op een heel andere manier ervaren hoe het is om in een groep te zijn. Juist de combinatie van een groep en voor jezelf kiezen blijkt buitengewoon bijzonder. 

  Bij meditatie kies je er voor om jezelf zo volledig mogelijk gezelschap te houden. Je doet het iedere keer helemaal met jezelf, hoe het ook met je gaat, hoe je jezelf ook aantreft. Meditatie kun je zien als ieder moment weer kiezen voor jezelf, trouwen met jezelf en dat in goede maar zeker ook in slechte tijden. Dit is een verwendag voor jou, wij faciliteren zodat jij met jezelf kunt zijn.

   

  Lees hier meer voor praktische info